July 14, 2024

Podcast: 'Antahkarana – een brug van licht'

Wie de yogatradities bestudeert raakt al snel bekend met het begrip ‘Antahkarana’. Het is ook een belangrijk begrip binnen de Theosofie en de esoterische tradities.

In de yogatradities wordt het vaak het 'innerlijk instrument genoemd, en verwijst het naar de totaliteit van de geest, een samenstelling van het denkvermogen (Manas), het geheugen (Citta), het gevoel van ik-heid (dat Ahamkara wordt genoemd) en het discriminerende vermogen of buddhi bewustzijn, buddhi is in staat om onderscheid te maken tussen wat Waarheid is en wat een Illusie van ons denken is.

Het Antahkarana kent meerdere uitleggen en wordt ook vaak beschreven als een spirituele structuur die ons hoger geestelijk Zijn (ook wel bekend als het hogere Zelf of Atman) verbindt met ons het lagere zelf of de persoonlijkheid. Als een verbinding in de vorm van een verticale 'brug van licht'.

In deze podcast wil ik je graag verschillende perspectieven geven op wat Antahkarana is, wat het voor jou kan betekenen en hoe je het kan ontwikkelen of ‘eraan kan bouwen’.

Afbeeldingen en verder lezen (ik verwijs hiernaar in de podcast):

Afbeelding 'Antahkarana en brug van licht' - het schilderij van de theosoof Burton Callicott

Het 'zevenvoudig mensbeeld volgens de theosofie'

- De brief aan de Hebreeën: Stappen van het bouwen van de
Antahkarana
- zienswijze van theosoof Alice Bailey door Zachary F. Lansdowne

 http://www.esotericquarterly.com/issues/EQ13/EQ1303/EQ130318-Lansdowne.pdf